Mälestise nimi Kalmistu "Kabelimägi"

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Arheoloogilise kultuurkihi ja inimluude olemasolu.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu ala hõlmab ilmselt Peetri talu õue, krundist lääne poole jääva kartulimaa, taluhoonest lõunasse jääva juurviljamaa, edelas paikneva viljapuuaia lõunaosa ja ilmselt ka õuest lunasse talutee äärde jääva väikese elumaja (Väike-Peetri) ümbruse. Tegu on kitsa, ümbruskonna põllumaadest ca 1 m kõrgema NS suunalise seljandiku põhjatipuga.
Kalmistu ala on suhteliselt lage, sellel paikneb vaid kuur, lõunaosas kasvab suuremaid puid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Asub küla tuumikus, põhja pool Haeska mõisa poole viivast teest, Peetri ja väike Peetri talude maal. Kalmistu piire on raske ilma kaevamisteta täpselt määratleda. Tinglikult võiks kalmistu põhjapiir kulgeda Peetri talu elumaja joonel, lõunapiir sellest 70 m lõuna pool talutee joonel, läänepiir talu õueaiamaa läänepiiril ja idapiir sellest 70 m ida pool, Peetri talu õue idapiiril.

Mälestise ajalugu

Arhiivis andmed muistisest puuduvad. Kalmistust ja selle nimest „Kabelimägi“ kuuldi passi koostamise ajal Jaagu talu perenaiselt. Peetri talu kartulimaalt olevat varem leitud sõrmus. Kohta peetakse katkuaegseks matusepaigaks. Passi koostamise ajal 1996. a õnnestus kalmistu alalt leida mõned tugevasti põlenud luukillud (Ajaloomuuseumis). Ilmselt peaks tegemist olema muinasaja lõppu kuuluva maa-aluste põletusmatustega kalmistuga.
Muistis on dateeritav I aastatuhande lõppu või II aastatuhande algusesse.