Mälestise nimi Ohvriallikas Tohtriallikas
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Kirjeldus

Muistis paikneb kõrgel lagedal parandatud põllumaal ja kujutab endast praegu tavalist drenaažikaevu. Allika peale on seatud betoonrõngas. Selle all, ca 2m sügavuses kulgeb ida suunas drenaažitoru. Kirjeldamise ajal ulatus vesi kaevus nimetatud toruni. Kuna allikas on ilmselt maaparandustööde ja kraaviga läbi kaevatud, tuleb teda muistisena halvasti säilinuks lugeda.

Asukoha kirjeldus

Muistis jääb Taebla koolist ca 300 m lõuna-edela poole. Haapsalu-Tallinna mnt kulgeb mälestisest sadakond meetrit põhja pool.

Ajalugu

Ohverdamise kohta andmed puuduvad, kuid allikavett on peetud ravitoimeliseks, seda just silma- ja kõrvahaiguste puhul (H. Moora, Läänemaa muinasaeg. Tartu Ülikooli Arheoloogia Instituudi toimetised VII. Tartu, 1942, lk 23). Muistis kuulub arvatavasti II aastatuhandesse.