Mälestise nimi Kalmistu

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Mälestise kirjeldus

Muistis paikneb NS suunalise seljandiku, rahvasuus „Arpa mäe“ lõuna-kagunõlval, suhteliselt madalal lagedal põllul. Temast lõuna poole jääb 40x20m suurune, 10-15m kõrguse lehtpuuvõsaga kaetud söödiala. Kalmistu ala algab sellest söödist kümmekond meetrit põhja pool. Muld on selles piirkonnas ümbritsevast põllumaast märgatavalt tumedam, paerähane, lõunaosas liivane. Kuna kalmistu kultuurkiht ei paikne loogilises kohas, ülal mäel, võiks kõne alla tulla ka variant, et kogu ülal olnud kivikalme on lükatud alla orgu. Mitmed asjaolud räägivad siiski sellele vastu. Igasugused märgid mäel paiknenud kalmekihist puuduvad. Ometi ei leidu seal kohta, kust oleks ära lükatud kogu mullakiht. Ka leidub all mäenõlval väga vähe kalmekihile iseloomulikke raudkive. Niisiis näib tõenäolisemana, et tegemist on söödiala läheduses paikneva maa-aluse põletuskalmistuga. Võimalik, et selle kultuurkiht on täielikult künniga segi pööratud. Muistis on halvasti säilinud. Muistis on dateeritav ajavahemikku 10.-13. saj.

Mälestise asukoha kirjeldus

Muistis asub Väänla-Vidruka teest 170-240m lääne pool, Peedu talust 190-260m samas suunas. Maapealsete tunnuste järgi hõlmab kalmistu ala OW suunas 70m pilkkuse ja 60m laiuse pinna. Tegelikult võib kalmistu olla aga suurem.

Mälestise ajalugu

Muistis on avastatud 1985.a. S. Heldemaa poolt. Kalmealalt leitud muinasesemed (hobuserauad, viskeodaots, vikati katke) paiknevad Riiklikus Ajaloomuuseumis (AM 576:1-3)

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil,
Riikliku kaitse alla kuulub kirjeldatud kalmistuala 70x60m suuruses ja kaitsetsoonina vähemalt 100m laiune vöönd selle ümber. Kõnealusel alal on keelatud igasugused mullatööd (peale tavaliste põllutööde) ja prahi ning kivide kogumine

z