Mälestise nimi A. Bach. Mustlasmuinasjutte. Proovieksemplar
Mälestise vana number TKM

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Paber, Objekt, Käsikiri/Trükis.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui rariteetne trükis ja unikaalne näide eesti XX sajandi tuntud graafiku Aino Bachi (1901 - 1980) loomingust; esimene akvatintatehnikas illustratsioonidega Eesti raamat

Mälestise kirjeldus

Mustlaskeelne, käsitsi valmistatud paberile trükitud väikese trükiarvuga raamat Aino Bachi akvatintatehnikas illustratsioonidega

Mustlaskeelsed muinasjutud ilmusid 30 eksemplaris.
Möödunud aasta viimastel päevadel ilmus trükist bibliofiilne teos, mis meie oludes on haruldane oma kunstilise ja tehnilise kujunduse poolest. See on mustlaskeelsed muinasjutud "Romenge paramiši", mis on kogud eesti mustlastest ja varustatud eestikeelse tõlkega. Raamatu on illustreerinud Aino Bach, kasutades meil esmakordselt raamatu kaunistamisel akvatinta tehnikat. Raamatut on trükitud ainult 30 eksemplaris luksuslikul paberil. Tutvumiseks on raamat välja pandud kunstinäitusel, mis praegu "Pallases" Postimees, 15.01.1939, nr. 14, lk. 8.
Veel mõned päevad kunstinäitust.
EKKKÜ kunstinäitus "Pallase" ruumides kestab veel mõned päevad. Seni on näitusel tehtud kümmekond kunstitöö-ostu. Täielikult on läbi müüdud "Romenae paramishi" ("Mustlaste muinasjutte"), mille illustratsioonid - akvatintad - olid tehtud kunstnik Aino Bachi poolt ja millist teost oli müügile lastud ainult 30 eksemplari. Kunstinäitus on leidnud publiku poolt üldist rahulolu.
Postimees, 26.01.1939, nr. 25, lk. 7.
Portreede ja ühe- või paarifiguuriliste kompositsioonide kõrval illustreeris Aino Bach 1938 eesti kultuuriloos erandlikult elitaarse bibliofiilse raamatu “Mustlaste muinasjutud (“Romenge paramiši”)”. Selle nelja sügavtrükis illustratsiooni esitati ka iseseisvate töödena. Neist on näiteks “Akt põrsastega” üks vaimukaid taluteema tõlgendusi...
Anne Lõugas, Sirp, 15.02.2002

Materjal: paber.
Tehnika: akvatinta, trükis.
Autor, valmistamise koht: Aino Bach (illustratsioonid), OÜ K. Mattieseni trükikoda (trükk), Tartu
Dateering: 1938
Mõõtmed: ca 35 x 25 cm; illustratsioonid (plaadi mõõt): ca 18, 4 x 12, 2 cm (frontispissil), ca 18, 2 x 13, 7 cm (tekstiosas)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kunstniku signatuur illustratsioonide allservas: Proovitrükk (vasakul) A. Bach (paremal); impressum: NEED MUINASJUTUD ON KOGUNUD EESTI MUSTLASPOISILT EDGARIS KOZLOVSKILT NING SELLES RAAMATUS VARUSTANUD EESTIKEELSE KOKKUVÕTTEGA (ERI LEHEL) P. ARISTE.
NELI KÄSITSI TRÜKITUD ORIGINAALILLUSTRATSIOONI AKVATINTA-TEHNIKAS JA KOLM LÕPPILLUSTRATSIOONI ORIGINAALKLIŠEEDEGA ON VALMISTANUD AINO BACH.
SEE RAAMAT ON ILMUNUD P. ARUMAA VÄLJAANDEL JÕULUKUUL 1938 TARTUS JA TEDA ON TRÜKITUD O/Ü MATTIESENI TRÜKIKOJAS 45 KÄSITSI NUMMERDATUD EKSEMPLARI, SELLEST NUMBRID 1 – 20 BÜTTENPABERIL, ÜLEJÄÄNUD 21 – 45 BÜTTEN-OFFSET PABERIL, KUSJUURES AINULT NUMBRID 1 – 30 SISALDAVAD A. BACHI AKVATINTA-ILLUSTRATSIOONE.
SELLE EKSEMPLARI NUMBRIKS ON KÄSITSI MÄRGITUD NR. Proovi eksemp. A.Bach (pliiatsikirjas)