Mälestise nimi Administratiivhoone, 1937-1939.a.
Mälestise vana number Arh.nr.152
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis
Ehitisregistri ehitis Vabariigi Presidendi Kantselei administratiivhoone renoveerimine (101042860)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Teise maailmasõja eelse riikliku esindusarhitektuuri iseloomulik näide, Presidendi Kantselei hoone. Moodustab osa Kadrioru lossi- ja pargiansamblist.

Mälestise kirjeldus

Uusbarokne esinduslik administratiivhoone lähtub oma arhitektuuris nii naabruses asuva Kadrioru lossi stiilist, kui Saksamaa toonaste esindushoonete laadist. Peafassaadi keskosa rõhutab ehisvaasidega katusebalustraad ja vasalemma marmorist sammastega rõduehitis. Kujunduselt lihtsamale aiafassaadile lisab esinduslikkust hoone keskteljel paiknev poolümara eendina lahendatud trepikoda. Hoone keskel paikneb valgusküllane trepihall. Esindusruumid (presidendi kabinet, koosolekusaal jm) paiknevad teisel korrusel. Interjöörides on säilinud suur hulk algseid detaile, sealhulgas O. Siinmaa ja R. Wunderlichi kavandatud mööbel. Seoses kantselei hoone valmimisega planeeriti ümber ka aed selle maja ja lossi vahel. Koos kantselei hoonega ehitatud vahisõdurite kasarmud Lasnamäe veerul on lammutatud. Alles on ohvitseride elamu A. Weizenbergi tn. 32.

Hoone kuulub Kadrioru lossi ansamblisse, paiknedes Kadrioru pargis, lossiga samal teljel.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud aastatel 1937-1939 arhitekt Alar Kotli projekti järgi. Administratiivhoone ehitati Kadrioru lossi endisesse ülemisse aeda. See oli mõeldud Presidendi Kantselei töötajate elu- ja ametiruumideks, arvestades sellega, et vana lossihoone jäi riigipea residentsiks. Nõukogude perioodil kasutati ehitist Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi hoonena. Pärast iseseisvuse taastamist võeti hoone uuesti kasutusse Eesti Vabariigi Presidendi Kantseleina, kus asuvad presidendi töö- ja esindusruumid.

Allikad

Laht, A. ja Lumiste, M. (1976). Tallinn, Weizenbergi tänav 39 admin.hoone lühike ehitusajalooline ülevaade ja eritingimused kavatsetava kapitaalremondi osas. Eesti NSV Ministrite Riiklik Ehituskomitee Vabariiklik Restaureerimisvalitsus. Muinsuskaitseameti arhiiv P-2941

Õhtuleht 10.09.2014, Juhan Haravee artikkel "Presidendiloss jääb sellel aastal tarastamata"
"Presidendilossi ootavad sepisaed ja teetõkked", artikkel, 08.03.2006, Postimees