Mälestise nimi Tallinna Peetri Reaalkooli hoone, 1881-1884.a.
Mälestise vana number 687-k; Arh. nr. 126
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tallinna Peetri Reaalkooli hoone on esimene koolimajaks projekteeritud hoone Tallinnas, mis omab kõrget ajaloolist väärtust 19. sajandi hästi projekteeritud õppehoone näidisena.

Mälestise kirjeldus

Kolmekorruselise neorenessansliku hoone fassaade liigendab rikkalik arhitektooniline krohvdekoor. Peafassaadil markeerib keskset sissepääsu kolmnurkfrontoon. Külgfassaadil on aula akende vahel Riia kujur August Volzi modelleeritud karüatiidid. Hoone keskmeks on pidulik trepikoda läbi kahe korruse ulatuva aula kõrval. Stukkehiseid leidub ka teistes ruumides.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tallinna Peetri Reaalkooli hoone asub Estonia pst ja G. Otsa tänava nurgal. Hoone peasissepääs avaneb Estonia pst-le

Mälestise ajalugu

Tallinna Peetri Reaalkooli hoone on ehitatud aastatel 1881-83. Peeter I reaalkooli tarbeks. Hoone projekti koostas Tallinna päritoluga Moskva arhitekt Max Hoeppeneri ning lõpplahendust viimistles Tallinna linnainsener Carl Jacoby. Koolimaja oli mõeldud 300 õpilasele. Hoone ehitamisel ei olnud eesmärgiks üksnes ratsionaalse plaanilahendusega õppehoone püstitamine, vaid selle hoonega püüti luua ka õpetamiseks esteetiline keskkond, millest tulenes siseviimistluses rikkalik värvipalett. Hoone historitsistlikku eksterjööri, milles leidus nii renessansi- kui ka klassitsismimõjusid, rikastati Riiast tellitud skulptuuridega alusfassaadil. Hoone fassaadide arhitektuurne vormistus on tänapäevani säilinud tunduvalt paremini kui ruumide siseviimistlus. Pärast hoone valmimist ei ole hoone mahtusid ja plaanilahendust muutvaid ümberehitusi toimunud. Lisaks koolimajale asuvad koolikinnistul mõned abihooned. Hoone renoveeriti aastatel 1990-2000, mil ehitati välja ka pööningukorrus (arhitekt Katrin Etverk). Hoone on jätkuvalt kasutuses koolimajana.

Allikad

Mäeväli, S. (1981). Arhitektuuriajaloolised eritingimused Tallinna II Keskkoolile juurdeehituse projekteerimiseks. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal
Mäeväli, S. (1980). Arhitektuuriajaloolised eritingimused Tallinna II Keskkoolile kapitaalremondiks ja restaureerimiseks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-333