Mälestise nimi Maja, kus aastail 1938-1970 elas Andres Särev ja 1920 - 1930 Jaan Soots

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui Eesti Vabariigi aegne kortermaja, kus on elanud tuntud eesti kultuuritegelased.

Mälestise kirjeldus

Neljakorruseline keldri- ja katusekorrusega klassitsistlikus stiilis kivihoone. Hoonel on paekivist sokkel, krohvitud ja värvitud välisseinad ning plekk-katus. Dekoorielementidena paistavad silma välisuste kohal asuvad paekivist kaarjad raamistused. Hoonel on omanäolise raamijaotusega puitaknad.

Mälestis asub Tallinna kesklinnas, F. R. Kreutzwaldi tänava ja Tina tänava nurgapealsel krundil.

Mälestise ajalugu

Hoone projekteeris akadeemik Aleksander Poleštšuk (1863-1944), hoone valmis 1924. aastal. Algselt oli tegemist korteriomanike ühingu Unitas majaga. Aastatel 1932-1945 elas hoones tuntud eesti lauljatar Aino Tamm (1864-1945). Samas majas elas aastatel 1938-1970 teatritegelane ja rohkete dramatiseeringute autor Andres Särev, kelle endistes eluruumides asub 1982. aastast teatrimuuseum Särevi Teatrituba.