Mälestise nimi Maja, kus aastail 1633-1828 asus Tallinna esimene trükikoda

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Helen Kallaste

Mälestise tunnus

Kunagise Mihklikloostri hoone, mis moodustas kinnist siseõue ümbritsevast hoonestusest põhjapoolse tiibhoone. Hoones on hulgaliselt säilinud vanu ehitusdetaile ja konstruktsioone

Mälestise kirjeldus

Praegu kolmekordne kivihoone. Pärineb keskajast.Tollal kahekorruseline. 19.saj teisel veerandil Tallinna Kreiskooli tarbeks põhjalikult ümberehitatud, selle käigus ehitati peale kolmas korrus. Hoone fassaadile on paigutatud ka mälestustahvel meenutamaks trükikoda (1963/69 aastal).

Mälestise ajalugu

Praegune koolihoone Kooli t.24, mida on aja jooksul mitmed korrad ümberehitatud, moodustab blokeeritud ja ühtse terviku kunagise Mihklikloostri lääne- ja idapoolse tiivaga. Hoones asus aastatel 1633-1828 Tallinna I trükikoda. 19.sajandil ehitati senisele kahekorruselisele hoonele peale veel üks korrus. Hoone on korrastatud ja restaureeritud peale põhjalikke arheoloogilisi uuringuid. Käeaoleval ajal kasutatakse hoonet koolimajana.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud