Mälestise nimi Liiva kalmistu
Mälestise vana number A 1065-k

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise tunnus

Liiva kalmistu erineb teistest ajaloomälestisena kaitse all olevatest surnuaedadest oma avaruse poolest. Kalmistu sümboliks on Herber Johansoni poolt 1934. aastal projekteeritud funktsionalistlik kabel.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu maa-alal paiknevad kolm kultuurimälestist: 1935. aastal valminud kabel, sõjavangide ühishaud ning terroriohvrite mälestusmärk. Liiva kabel on projekteeritud arhitekt Herbert Johansoni poolt 1934. aastal. Tegemist on klomppaest funktsionalistliku sakraalehitisega. Kalmistu peasissepääs, kabel ja mälestusmärk moodustavad käsitletaval maa-alal kandva telje. See on Liiva kalmistu sümbol, maamärk kalmistu külastajatele. Oma 64 hektarilise pindalaga oli Liiva 1978. aastani Tallinna suurim kalmistu. Looduselt ja pinnaselt on ta oma ülesandeks kõigiti sobiv. Algselt oli kalmistu planeerimisel silmas peetud põhimõtet säilitada matmispaikadeks eraldatud kvartalite vaheradadel puutumatut metsamaastikku, kuid hiljem on matuste arvukuse kasvades sellest loobutud. Algsed vaheteed on hästi avarad. Osa kalmistu territooriumist üle Valdeku tee idas on säilinud veel puutumata ja korrastamata metsaalana. Seni kasutusel olevates kvartalites domineerivad kalmude asetus sirgetes ridades ja rangete betoonääristega ümbritsetud matmispaigad. Ka leidub Liiva kalmistul laiu kvartaleid reahaudadega, enamasti tundmatute surnute matmiseks.

Mälestise asukoha kirjeldus

Liiva kalmistu asub Tallinnas, aadressil Kalmistu tee 34, paiknedes Männiku tee ja Viljandi maantee vahelisel alal.

Mälestise ajalugu

Kalmistu võeti kasutsele 1935. aastal. Esimesena on Liiva kalmistule D-kvartalisse, 28. jaanuar 1935, maetud tolleaegne Eesti Sotsialistlikku Tööparteisse kuulunud Riigikogu liige Hans Martinson. Kalmistu ametlik avamine leidis aset alles 22. septemberil 1935.

Laane, Karl (2002). Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat