Mälestise nimi Juudi era-humanitaargümnaasiumi hoone

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Tegemist on ajaloolise juudi kooliga, mis oli üks esimesi juudi koole Eestis.

Kirjeldus

Juudi eragümnaasiumi hoone on neljakorruselise, üldjoontes L-kujulise põhiplaaniga, kaarja pikiosaga ja kõrge kelpkatusega. Tellistest koolimaja on uusklassitsistlikus raskepärases laadis, nagu 1920. aastate I poolel viljeleti. Hoonel on tihedalt ruudustatud aknad. Iseloomustavateks detailideks on katusekarniis ja Karu tänava poolsel fassaadil astmeline portaal. Põhikonstruktsioonid: betoonvundament, puidust toolvärgil plekkkatus, krohvitud tellisseinad, raudtaladel betoonist krohvitud vahelaed ning telliskorstnad. Korduvate remontide järel on enamus siseruume kaotanud ehitusaegseid detaile ja viimistluselemente.

Asukoha kirjeldus

Hoone paikneb Narva maantee, Jõe tänava, Aedvilja tänava ja Karu tänava vahelisel alal ning on kogu kvartali arhitektuurse ansambli keskne rajatis.

Ajalugu

Hoone ehitati juudi koguduse algatusel, arhitekt E. Jacoby projekti järgi, juudi eragümnaasiumks. Koolimaja valmis 1924. aastal. Juudi eragümnaasium kasvas välja juudi algkoolist ja sai autoriteetseimaks juudi õppeasutuseks. II maailmasõja käigus kool suleti. II maailmasõja järel ehitati Aedvilja tänava poole kolmekorruseline, 1960. aasta stiilis, lameda katusega juurdeehitus, mis vana hoonet moonutab. Krundil asub ka koolimaja ja selle juurdeehitusega ühisesse arhitektuursesse ansamblisse kuuluv, aastatel 2006-2007 ehitatud, sünagoog. Hoone on tänaseni kasutusel õppeasutusena.

Karu tänav 16 krunt.

Lindmaa Pihlak, Silvi (1997). Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinn. TLPA arhiiv N.2.30
Pantelejev, Aleksander (2008). Tallinn, Karu t 16 hoone fassaadi remont-restaureerimise muinsuskaitse eritingimused. Tallinn. TLPA arhiiv N.9.5189
Karu 16. Toimik TLPA arhiiv N.12.13