Mälestise nimi Elamu 1912. a, kus 1934-1944 elas August Gailit
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Mälestise tunnus

Algselt jõukamale keskklassile orienteeritud suurte korteritega kahekorruseline juugendelamu. Maja, kus 1934-44 elas kirjanik August Gailit.

Mälestise kirjeldus

Pika ja elavalt liigendatud tänavafassaadiga, kahesektsiooniline juugendpuumaja. Keskteljel tulemüüriga pooleks jaotatud hoone tänavapoolses osas olid suured vanni- ja teenijatubadega esinduskorterid, hoovi pool väiksemad elamispinnad. Säilinud on hoone üldmaht, jõuliselt juugendlikus laadis originaalsed peauksed, klombitud paekivist sokkel tänavafassaadil ja mõned sisetrepid.

Mälestise ajalugu

Esialgse kavandi tegi arhitekt A. Uesson 1912. aastal. Ohtralt dekoreeritud fassaadilahenduses lähtuti Saksa juugend-arhitektuurist. Hoone pidi välimuselt meenutama mitmeid Uessoni poolt Kadriorgu kavandatud puumaju. 1913. aastal tellis omanik samalt arhitektilt aga uue fassaadi projekti. Dekoor oli nüüd tagasihoidlikum ja lähenes põhjamaisele juugendikäsitlusele. Katusekorruse lahenduses on ilmselt eeskujuks võetud vast-valminud “Estonia” teatri- ja kontserdimaja. Nõukogude ajal, nagu ka 1990. aastatel, on hoone juures tehtud mitmeid moonutavaid ümberehitusi.

Kaitsevööndiks on Kaupmehe tn 8 kinnistu.