Mälestise nimi Jakob Westholmi poeglaste erahumanitaar-gümnaasiumi hoone, II maja, 1913. a.
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis
Ehitisregistri ehitis koolimaja (101023934)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Ebasümmeetrilise pohiplaaniga paest vundamendil keldrikorruse ja kahe pohikorrusega krohvitud puithoone. Fassaadil teise korruse osas liigendatud tiibosade ettenihutamisega sümmeetriliselt kolmeks osaks, mida rohutavad keskmise osa puidust rodu ja puidust viil. Hoone lounaküljel paekivist tulemüür. Pohikonstruktsioonid: Paest vundament, turbatäidisega puitsorestikseinad, umbes 3/4 osas laudis kaetud värvitud krohviga, 1/4 osas värvitud laudis. Vahelaed puidust, keldrilagi betoonist. Toolvärk puidust tsinkplekkkattega. Telliskorstnad. Paest välistrepp. Aknad ja uksed puidust. Fassaadil säilinud ornamentaalse raamistusega pööninguaknad ja viilu ümaraken. Sobimatud: hoovipoolel asuv voodrilaudadega kaetud uks, sisehoovis betoonpostidele ja topelt T-taladele ehitatud avariitrepp, ja kirdeküljel keldrisissepääsu profiilplekist varikatus. Interjöör: seinad kaetus osalt puupaneelidega, osalt papi ja tapeediga. Puidust porandad kaetud saepuruplaadi ja linoleumiga. Keldri betoonporand u 4/5 ulatuses kaetud algse kiviparketiga, ülejäänu 10x10 cm ja 15x15 cm keraamiliste plaatidega. Vahelaed krohvitud. Hoone tagumises osas kinnine paekivist trepikäik, krohvitud, värvitud. Paest trepiastmed rikutud kulumisjälgede tasandamiseks moeldud kunstmassiga.
Kasutab Tallinna Kunstikool.

Ehitatud 1913.a. koolimajaks, ins. K.Jürgensoni projekti järgi.