Mälestise nimi Jakob Westholmi poeglaste erahumanitaar-gümnaasiumi hoone, II maja, 1913. a.
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Jakob Westholmi poeglaste erahumanitaar-gümnaasiumi hoone on kultuuriajaloolise väärtusega ehitis, mis on mänginud olulist rolli Tallinna hariduselus.

Mälestise kirjeldus

Ebasümmeetrilise põhiplaaniga paest vundamendil keldrikorruse ja kahe põhikorrusega krohvitud puithoone. Esifassaadi teine korrus, mille tiibosad on pisut ettenihutatud, on liigendatud sümmeetriliselt kolmeks osaks, mida rõhutavad keskmise osa puidust rõdu ja katusel puidust viil. Hoone lõunaküljel asub paekivist tulemüür. Põhikonstruktsioonid: paest vundament, turbatäidisega puitsõrestikseinad, umbes 3/4 osas laudis kaetud värvitud krohviga, 1/4 osas värvitud laudis. Vahelaed puidust, keldrilagi betoonist. Toolvärk puidust tsinkplekkkattega. Telliskorstnad. Paest välistrepp. Aknad ja uksed puidust. Fassaadil säilinud ornamentaalse raamistusega pööninguaknad ja viilu ümaraken. Sobimatud: hoovipoolel asuv voodrilaudadega kaetud uks, sisehoovis betoonpostidele ja topelt T-taladele ehitatud avariitrepp, ja kirdeküljel keldrisissepääsu profiilplekist varikatus. Interjöör: seinad kaetus osalt puupaneelidega, osalt papi ja tapeediga. Puidust põrandad kaetud saepuruplaadi ja linoleumiga. Keldri betoonpõrand u 4/5 ulatuses kaetud algse kiviparketiga, ülejäänu 10x10 cm ja 15x15 cm keraamiliste plaatidega. Vahelaed krohvitud. Hoone tagumises osas kinnine paekivist trepikäik, krohvitud, värvitud. Paest trepiastmed rikutud kulumisjälgede tasandamiseks mõeldud kunstmassiga.

Hoone asub endises Toompea eeslinnas, nn Kassisaba asumis, Kevade tänava ääres.

Mälestise ajalugu

Jakob Westholmi poeglaste erahumanitaar-gümnaasiumi hoone on ehitatud 1913. aastal, ehitusinsener Karl Jürgensoni projekti järgi. Koolihoone ehitati Jakob Westholmi tellimusel tema erakooli jaoks ning see moodustab koos samaaegselt ehitatud kõrvaloleva elumajaga ühe kompleksi. Alates 1923. aastast, mil paranes J. Westholmi kooli majanduslik järg, tehti hoones pidevalt väiksemaid ümberehitusi ja korrastustöid. 1930. aastatel hakkas J. Westholm kaunistama kooliruume ka originaalsete kunstiteostega. Pärast Jakob Westholmi kooli tegevuse lõpetamist II maailmasõja ajal, kasutati maja jätkuvalt õppehoonena. Täna tegutseb hoones Tallinna Kunstikool.

Allikad

Tammaru, Heli (1997). Tallinnas, Kevade 4 asuva koolihoone renoveerimise arhitektuuri-ajaloolised eritingimused. Muinsuskaitseameti arhiiv A-4529

"60-aastased põrandalauad said uue elu", artikkel, 22.08.2006, Postimees