Mälestise nimi Tallinna Metsakalmistu
Mälestise vana number A 1064-k

Mälestise tunnus

Tallinna Metsakalmistu on olulise kultuuri- ja ajaloolise väärtusega esinduskalmistu, mis on Eesti ainuke metsa tüüpi matmispaik ning kuhu on maetud mitmeid silmapaistvaid kultuuri- ja ühiskonnategelasi.

Kirjeldus

Algusest peale kujune Metsakalmistu senistest surnuaedadest erinevaks: see ei olnud seotud kiriklike kogudustega, majandas linnavalitsus ja kujunduses seati määravaks looduslikkuse järgimine. Metsakalmistu kujundusnõuded tekitasid algselt suuri vaidlusi ja etteheiteid. Nimelt keelati ristide, piirdeaedade, rantide paigutamine, maksimaalse kalmukivi mõõduks oli 80x50 cm. Kalmistul pidi säilima loodusliku metsa mulje, mis kehtib käesoleva ajani. Kujunduses on ka edaspidi välditud monumentaalseid hauasambaid. Tänapäeval on lubatud samba maksimaalne kõrgus 1,5 m, kuid hauaplatside ääristuse osas on nõutud looduslähedust - murupiirded, samblavaibaga katmine, lilledega ääristamine jne.

Metsakalmistu asub Tallinnas, Pirita linnaosas, Kloostrimetsa tee ääres.

Ajalugu

Metsakalmistu asutati avalikuks linnakalmistuks 1933. aastal, ametlik avamine toimus 1939. aastal. Esimesena maeti Metsakalmistule E. Vilde 1933. aastal. Metsakalmistul asub ka Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi perekonna matmispaik. Tuntud isikutest on surnuaiale maetud ka Lydia Koidula, A. H. Tammsaare, Johannes Kotkas, Paul Keres, Raimond Valgre, Georg Ots jpt. Metsakalmistule on hauaplatsid reserveeritud Teatrite, Spordi, Heliloojate, Kirjanike, Kunstnike, Ajakirjanike, Arstide, Arhitektide Liidu liikmetele, Memento liikmetele, soomepoistele, Vabadussõja veteranidele, teadlastele ning teistele avalikus elus tuntud isikuile.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud, on Tallinna Metsakalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Laane, Karl (2002). Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat