Mälestise nimi Maja, kus elas aastail 1929-1934 Kristjan Raud

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Mälestis omab kultuuriajaloolist tähtsust kui tuntud eesti kunstniku kodumaja, mis on Nõmme hoonestuse vanemasse kihti kuuluv puidust väikeelamu.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on ühekorruselise, mansardiga ja kahe topeltärkliga elumajaga. Hoone vundament on paekivist, krohvitud ja värvitud. Seinad on saepurutäidisega sõrestik, millel püstlaudisest värvitud vooder, nurgalaudade ülemise osa saetud kaunistused imiteerivad kapiteele. Laudpõrandaga vahelagi seisab puittaladel. Katus on viilkatus, puidust toolvärk, katusekate ja sademete äravoolud on värvitud tsinkplekist. Telliskorstnad, krohvitud, korstnapitsid silikaattellistest. Aknad on puidust, värvitud, esimesel korrusel puidust luugid (tahvel- ja ribiluugid), tagafassadil katuseaken. Uksed on värvitud puit, peafassaadil puitkaunistuse ja diagonaalruudustikuga aknaga. Välistrepp on neljaastmeline, kaetud graniitplaatidega. Inerjööris on seintel laudisele kinnitatud liistmatil krohv, kipsplaat, värvitud papp, tapeet. Laed on värvitud papist või vineerist. Ahjud on algsed, esimesel korrusel valgetest, teisel korrusel tumepruunidest kahhelkividest.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, K. Raua tänava äärsel krundil, mida ümbritsevad teised individuaalelamute krundid.

Mälestise ajalugu

Hoone on valminud 1929. aastal ja selle on projekteerinud K. Raua eskiisjooniste põhjal arhitekt H. Johanson. Maja natsionaliseeriti 1950. aastatel ning võeti kasutusse linna üürimajana. 1980. aastate alguses tehti kapitaalremont arhitekt Krista Pihelga projekti järgi. 12. novembril 1984. aastal avati majas Kristjan Raua majamuuseum Eesti Kunstimuuseumi filiaalina.

Määramata