Mälestise nimi Maja, kus a. 1910-1949 tegutses vendade Parikaste fotoateljee

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Helen Kallaste

Mälestise tunnus

Kultuuriajalooliselt oluline hoone, kus on asunud tuntud fotograafide vendade Parikaste fotoateljee.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline katusekorrusega elamu Kullassepa ja Kuninga tänava nurgal, I korrusel äripind. 19. sajandi lõpul või 20. sajandi algul on hoone saanud eklektilise fassaadilahenduse, eriti peakarniisi kõrgusel, kus figureerivad mitmesugused gotiseeritud tornikesed, aknapealsed ja kaitsekäiku meenutav friis, mida on kasutatud ka korstnate kujunduses. I ja II korruse vahel on kahe profiilsimsiga lihtne vöönd. Hoone ülemise korruse kujundus pärineb 20. sajandist, mil segmentkaarsed aknad tehti kandiliseks. Hoone peafassaad on Kullassepa tänava poole, Kuninga tänavale jääb viiluga otsafassaad. Seinamaterjal on krohvitud pae- ja telliskivi. Hoonel on plekk-katus. Hoone välisuks pärineb 19. sajandi lõpust, samast ajast pärineb katuse harjakivi ja dekoratiivne haritornike. I ja II korruse vahel on kivitrepp, ülemiste korruste vahel puittrepid. II korruse interjööris on säilinud originaalahi.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 15. sajandil ning 20. sajandi algul ümberehitatud. 1927. aastal rajati E. Habermanni (1884-1944) projekti järgi keldrisse uus vahesein. 1955. aastal lammutati K. Burmanni projekti järgi I korrusel äriruumide vaheline kapitaalsein.