Mälestise nimi Elamu, 19. saj. lõpp, kus aastail 1931-1940 elas Anton Hansen-Tammsaare
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

historitsistlik villa 1870. aatatest. Hoone, kus 1931.-1940. aastani elas kirjanik A.H.Tammsaare.

Mälestise kirjeldus

Sümmeetrilise põhiplaaniga kahekordne hoone. Peafassaad on rikkaliku kujundusega: keskosas sammastele toetuv balustraadiga rõdu, mida troonib katusel lai kolmnurkfrontoon; historitsistlik saedekoor. Hoone otsades paiknevad kahekorruselised verandad. Tagakülg on lihtsama ilmega. Katusekatteks valtsplekk. Siseplaneeringut on aja jooksul osaliselt muudetud.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1870ndatel aastatel ja esmalt tunti hoonet Lutheri majana, hoone ümbruses laius Lutheri karjamaa. Hoone ehitaja, sakslane Aschenfrei avas esimesel korrusel restorani. 1918.aastal ostis maja Herman Soone. Lisaks Tammsaarele, on majas ajutiselt elanud ka Admiral Pitka. 1978. aastal, Tammsaare 100. juubeliks avati hoones muuseum.

krunt L. Koidula 12a.