Mälestise nimi Sõjavangide ühishaud

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõja käigus hukkunute matmispaik.

Sõjavangide hauaplatsi suurus on 21 x 3 m ning see on kaetud muruga (info aktist seisuga 6.05.1984)

Hallist graniidist mälestuskivi mõõdud on 110 x 135 x 50 cm, selle ees on maapind kaetud betoonplaatidega. Kivi esikülg on tahutud, sellel kõrgreljeefne tekst eesti ja vene keeles: "Siia on maetud 164 nõukogude sõjavangi 1941-1944". Teksti kohal paikneb kõrgreljeefne viisnurga kujutis.

Mälestise asukoha kirjeldus

Valdeku tänav poolitab Liiva kalmistu kaheks, vastava ajaloomälestis asub linna poolt tulles paremat kätt kalmistu osas. Kolmanda värava peatee lõpus paremat kätt asub mälestuskiviga tähistatud ühishaud.

Mälestise ajalugu

Sõjavangide ühishauda on maetud 164 sõjavangi, kes hukkusid Tallinna pommitamisel 1944. aasta märtsis. Matusepaik tähistati ja korrastati 1975.aastal. Mälestis restaureeriti 1984. aasta sügisel TLM restauraatorite poolt. - Akt Suure Isamaasõjaga seotud ajaloomälestiste ülevaatuse kohta. 6.05.1985

Allikad

Akt Suure Isamaasõjaga seotud ajaloomälestiste ülevaatuse kohta, 1985. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-16/4 I.