Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Terrori läbi hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Hauaplats on mõõtmetega 15,50 x 25,20 m ning on ümbritsetud krohvitud müüriga. 1951. aastal püstitati Vasalemma marmorist risttahukakujuline mälestussammas. Algselt olid sambal vaskplekist mälestustahvlid. Nüüdsed mälestustahvlid on mustast poleeritud graniidist. Esikülje tahvlil on tekst: "Siia on maetud / umbes 2000 juuti / Klooga laagri vangi, / keda natsid tapsid / 19. septembril 1944. a." Teksti all on kuusnurga kujutis ning selle all juudikeelne tekst. Samba tagaküljel on tahvel tekstiga: "V etom zemlje le_at / okolo 2000 evrejev, / uznikov lagerja Klooga, / ubitoh natsistami / 19. sentjabrja 1944 goda." Hauaplatsi ümbritsev aed on tsemendiga ületehtud, paeplaadid müüri peale asetatud, paeplaadid on osaliselt uued. Väravavõret ei ole.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ühishaud asub Klooga rannast 2,5 km ja Klooga-Aedlinna raudteejaamast 0,5 km kaugusel, Klooga rannast Klooga-Aedlinna raudteejaama viiva tee ääres, Soodajärvest 250 m edelas.

Matmispaik 1944. aastast. Hauasammas püstitati 1951. aastal.