Mälestise nimi Elamu 18.-20. saj., kus 1919-1929 asus Riigivanema residents
Mälestise vana number 829-k;11
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Klassitsistliku ilmega elamu näide, kus on säilinud algseid 18. sajandi detaile, ajalooline Riigivanema residents.

Mälestise kirjeldus

Lossi platsi idaküljel asuv 2-korruseline viilkatusega ehitis. Peafassaadi liigendavad lamedad liseenid ja simss, fassaadi keskosa rõhutab lai frontoon. 1920.-ndatel aastatel lisati peaukse ette neljale sambale toetuv metallvõrega rõdu. Omaette hooneosa moodustab Pika jala poolne põhjatiib. Pikka, keskosas kahe võlvitud kangialusega ehitist liigendavad otstes katusepinnast kõrgemale kerkivad kolmnurkfrontoonid. Põhiosa siseplaneering on mõneti ebareeglipärane, elamu keskel asunud mantelkorstna osad viitavad barokile. Algne sisekujundus on hävinud, tähtsamad esindusruumid (uus trepikoda, klassitsistlikud stukkdekooriga saal jm.) paigutati 1818. a. rajatud uude tiibhoonesse. Vanas elamus on üks ruum hoone loodenurgal I korrusel arvatavasti 1892. a. saanud rikkaliku neorenessanss-stiilis sisekujunduse - tiheda ornamentikaga nikerdatud seinapaneelid, intarsiatehnikas uks laia nikerdraamistuse ja supraportiga, parkettpõrandad, kassettlagi, kamin jpm. Majas on säilinud puutreppe mitmest ehitusperioodist, stukklagesid, lihtsa nikerdusega barokseid (18. saj.) ja geomeetrilise liistkujundusega hilisklassitsistlikke uksi (19. saj.), kaks inglise päritoluga põrandakella (18.-19. saj.). Klassitsismiperioodil elamu taha õue lõunaseina rajatud talli asemele ehitati 1888. a. praegune kahekorruseline elamu, millel on kauni otsaprofiiliga sarikad.

Mälestise ajalugu

Hoone rajati 18. sajandi alguses, praeguse suuruse ja ilme sai 18. sajandi lõpus. Pika jala poolne põhjatiib sai praeguse kuju kahe kinnistu liitmisel 1818. a. arh. Fr. Schatteni kavandite järgi. Aastatel 1919–1929 asus hoones Eesti Vabariigi riigivanema ametielamu. Tänapäeval asub hoones Saksa suursaadiku residents.