Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute matmispaik

Sakslaste "Kangelaskalmistu" hävitati 1945.a. Praegu osaliselt Maarjamäe memoriaali all.
12. oktoobril 1995. a sõlmiti Eesti Vabariigi ja Saksamaa Liitvabariigi vahel kokkulepe, millega Eesti valitsus andis Saksamaa valitsusele õiguse omal kulul korrastada ja korras hoida Eestis asuvaid saksa sõjahaudu ja sõjaväekalmistuid (vt Riigi Teataja II 1995, 41, 177). Saksa sõjaväekalmistu taastati ka Maarjamäel Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliidu eestvedamisel (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V).
Saksa sõjaväekalmistu) ja Maarjamäe memoriaali juurde rajati 2001-2004.a 1944.a kaitselahingutest osavõtnud väeosade mälestusväljak 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi Veteranide Ühenduse eestvedamisel. Tallinna linnalt saadi mälestuväljaku rajamiseks toetust 200 000 krooni. Töö kogumaksumuseks oli 1,3 miljonit krooni.