Mälestise nimi Hoone, milles asub Nõmme vanim apteek

Seisund: restaureerimisel

Mälestise tunnus

Nõmme hoonestuse vanemasse kihistusse kuuluv ehitis, Nõmme keskuse piirkonnale omane, hästi säilinud romantilist laadi puumaja, hoone, kus aastakümneid on tegutsenud apteek.

Kirjeldus

Algselt suvilaks ehitatud puithoone nägi algselt välja pisut teistsugune — keskosal puudus teine korrus, verandaosa kujundus oli märksa lihtsam jne. 1970. aastatel asendati esialgne tõrvapapp-katus eterniidiga. Lisaks keerukale katusemaastikule ja elavalt liigendatud ehitusmahule süvendavad romantilist üldmuljet 1. korruse aknaluugid ja sepiskonsoolidel varikatus. Kinnistul on alles ajalooline puukuur ja lehtla. Lisaks apteegiruumidele on hoones alati olnud ka elukorterid, sh. apteekri enda ametikorter.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub raudteejaama läheduses ajaloolises Nõmme suvituslinna keskuses suurel kõrghaljastusega krundil, tänava suhtes tagasiastega.

Ajalugu

Hoone täpne ehitusaasta ei ole teada ja ei ole säilinud ka hoone algne ehitusprojekt. Aastast 1910 tegutseb hoones Nõmme nn vana apteek. 1910. aastal (teistel andmetel 1908) üüris maja apteeker. Praeguse ilme sai maja 1924. aastal ehitustehnik T. Gutmanni projekti järgi. Väiksemahulised ümberehitused toimusid hoones 1940. aastate lõpus ja 1970. aastatel. 21. sajandi alguses tehti apteegimaja I korruse apteegiruumides muinsussõbralikult remont, säilisid kõik arhitektuuriajaloolise väärtusega detailid.

Hetkel määramata, ehk siis 50-meetrine maa-ala ümber mälestise.

Allikad

Lindmaa, Silvi (1987). Ettepanekud väärtuslike hoonete kohaliku kaitse alla võtmiseks. Tallinna Lenini rajoon. Köide I. Kultuurimälestiste Riiklik Projekteerimise Instituut. Tallinn. TLPA arhiiv N.8.86-D
Pantelejev, Aleksander (2002). Tallinn, Mai t 4, Nõmme apteegihoone arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinn. TLPA arhiiv N.9.1026.A