Mälestise nimi Tallinna Seitsmenda päeva adventistide palvela
Mälestise vana number 798-k; Arh. nr. 131
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Mere puiesteeTallinna Seitsmenda päeva adventistide kirik on 1920. aastate traditsionalismi üheks ilmekamaks näiteks Eestis.

Mälestise kirjeldus

Saksa eeskujudest lähtuv baieri tornikiiver ja väike ärkel torni jalamil olid uued motiivid siinses kirikuarhitektuuris. Kiriku konsooltorn seob hoonet keskaegse Tallinna arhitektuuri võtetega, kuid erinevalt keskaegsetest tornidest ja adventisti kiriku torn madal ja sale, olles pigem kiriku sümbol kui tornikellade asupaik ja teetähis. Ühelöövilist laia ja Tallinna sakraalarhitektuuris harjumatult madalat siseruumi katab laudisega kaetud silindrikujuline lagi.

Mälestise ajalugu

Mere puiestee alguses asuv Seitsmenda Päeva Adventisti kirik ehitati 1922-1923 arhitekt Erich Jacoby projekti järgi. Tallinna adventkirik oli esimene Eesti Vabariigi ajal ehitatud kivikirik ja üldse üks esimesi iseseisvusperioodil ehitatud kirikuid. Kogudusel oli ehitamisega kiire, mistõttu anti linnavalitsusele lubadus hoone tulevikus lammutada, kui linna alles valmiv üldplaan seda nõudma peaks. Vaatamata ebakindlale olukorrale valmis adventistide kiriku näol siiski üks Eesti 1920. aastate sakraalarhitektuuri kaunimaid hooneid.
Nõukogude võimu kirikuvastane poliitika tabas kõige rängemalt vabakogudusi ja -kirikuid. 1950 paigutati Mere puiestee kirikusse ka metodistid, kelle pühakojad olid võimude poolt suletud. Uue metodistide kiriku valmimiseni Narva maanteel 2000. aastal kasutasid adventistid ja metodistid Mere puiestee kirikut koos. Adventkiriku eksterjöör restaureeriti Kirikurenessanssi projekti raames aastatel 2006-2007.