Mälestise nimi Terroriohvrite matmispaik

Mälestise tunnus

Terrori läbi hukkunute viimane puhkepaik ning nende mälestuseks püstitatud monument kannab olulist kultuuriajaloolist väärtust. 1980.aastate üks õnnestunumaid ja kunstiliselt lõpetatuimaid monumentaalkunsti mälestusmärke.

Memoriaali keskel oleva pronksist astmelise püramiidist tulepesa mõõtmed on 67x75x94 cm.

Külgedel olevad tekstitahvlid /üks eesti keeles, teine vene keelse tekstiga/ on mõõtmetega 90x114x114 cm.
Tekstitahvlil:
Seisata, rändaja, siin, sel koletu tapatöö kalmul. Mäleta, mõrvareid nea, leinates langeta pea.

Memoriaali ees olevalt mälestustahvlil (mõõdud 137x306x66cm):
Selles paigas mõrvasid fašistlikud okupandid 1944.aasta suvel tuhat nõukogude inimest.

Mälestise kirjeldus

Käesolev matmispaik on kujundatud arhitektide Vilen Künnapu ja Jaan Pordi poolt. Matmispaika kujundab postmodernistliku stiiliga monument, mis ühendab endas erinevaid kivimaterjale ning kujunduses on kasutatud sambaid, kaare motiivi ning monumendi ülaosas on profileeritud karniisiosa. Monumendi mõlemal küljel ning sissepääsu juures asuvad mälestustahvlid nii eesti- kui venekeelse tekstiga.

Mälestise ajalugu

Prantsusmaalt konvoi nr 73 poolt deporteeritud juutide ligikaudne hukkamispaik. Siia on maetud arvatavalt üle tuhande 8. kuni 19. septembrini 1944.a saksa okupatsioonivõimude poolt hukatu säilmed. Käesolev hauaplats on uue kujunduse saanud 1984.aastal.

Memoriaal avati 19. septembril 1984.aastal. Autorid on Vilen Künnapu ja Jaan Port.

M. Vannas. Kedagi ei ole unustatud, midagi ei unustata. - Noorte Hääl 20.09.1984