Mälestise nimi Eduard Bornhöhe (1862-1923) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti kirjaniku ja kultuuritegelase hauaga.

Mälestise kirjeldus

Eduard Bornhöhe põrm on Metsakalmistule ümber maetud Kopli kalmistult 24. juulil 1951. aastal. Hauaplatsi suurus on 3.30 x 3.50. Hauatähis on kunstmarmorist tahvel mõõdus 0.38 x 0.25 x 0.03, sisseraiutud tekstiga:
Eduard Bornhöhe
1862 - 1923

Mälestise asukoha kirjeldus

Eduard Bornhöhe haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592767.6 y:549370.3 / B:59°28'11.18" L:24°52'15.14".

Mälestise ajalugu

Eduard Bornhöhe (kodanikunimega Brunberg) sündis 5. veebruaril 1862. aastal Virumaal Kullaaru mõisas aidamehe pojana. Õppis aastatel 1872-1874 Tallinnas W. Kentmanni algkoolis, seejärel kuni 1877. aastani kreiskoolis. Bornhöhe esimene jutt ilmus 1878. aastal, kui ta oli 16-aastane. Tema kõige enam tunnustust toonud ajalooline jutustus on "Tasuja" (1880), mis tõi eesti kirjandusse ajaloolise romaani. Mitme aasta jooksul töötas Bornhöhe erinevatel ametikohtadel ning reisis palju ringi. Detsembris 1888. aastal sooritas ta eksternina Tallinna kubermangugümnaasiumis lõpueksamid ja asus aastal 1889 õppima eesti filoloogiat Tartu Ülikoolis, kuid katkestas õpingud peagi. Järgnevatel aastatel Bornhöhe rändurielu jätkus. Ta pidas erinevaid ameteid Venemaal, Poolas, Saksamaal. 1893. aastal asus tööle Tallinnas ringkonnakohtu tõlgina, 1901. aastast arhivaarina. Aastatel 1907-1917 töötas Bornhöhe kohtu eesistujana Jõhvis. Siirdus 1919. aastal Tallinna, kus töötas rahukohtunikuna kuni surmani 1923. aastal. Bornhöhe põrm maeti Tallinna Kopli surnuaiale, 1951. aastal toimus ümbermatmine Tallinna Metsakalmistule.