Mälestise nimi Anton Hansen-Tammsaare (1878-1940) haud

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Mälestise puhul on tegemist Eesti kultuuriajaloos märkimisväärset rolli mänginud kirjaniku ja kultuuritegelase hauaga.

Kirjeldus

A. H. Tammsaare hauaplatsi suurus on 3.80 x 3.80. Hauatähis on valgest marmorist tahvel mõõdus 0.70 x 0.30 x 0.02,5, kuhu on sisse raiutud tekst:
Anton Hansen-Tammsaare
1878 - 1940

Asukoha kirjeldus

Anton Hansen-Tammsaare haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592772.7 y:549376.7 / B:59°28'11.34" L:24°52'15.55"

Ajalugu

A. Hansen-Tammsaare (1878-1940) oli eesti kirjanik, esseist, kultuurifilosoof ja tõlkija. Tema tuntuimaks teoseks on viieosaline romaanisari „Tõde ja õigus“. Anton Hansen sündis Järvamaal, Albu vallas, Tammsaare-Põhja talus. A. H. Tammsaare omandas esimesed teadmised Sääsküla koolis, kuhu astus 1886. aastal. Aastatel 1898–1903 õppis ta Tartus Hugo Treffneri Gümnaasiumis. 1903. aastal sooritas Tammsaare Narvas edukalt oma gümnaasiumieksamid, misjärel kutsuti ta Tallinna, kus ta asus tööle ajalehte Teataja. 1908. aastal astus Tammsaare Tartu Ülikooli õigusteadust õppima, ülikooli lõputunnistuse sai 1911. aastal. 1920. aastal abiellus ta Käthe Veltmaniga (1896–1980). Tammsaare suri 1940. aastal ning maeti Tallinna Metsakalmistule kirjanike künkale.