Mälestise nimi Evald Aava (1900-1939) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti helilooja ja koorijuhi hauaga.

Mälestise kirjeldus

Evald Aava hauaplatsi suurus on 3.70 x 3.50. Hauatähis on mustast graniidist, poleeritud esiküljega, ebakorrapärase kujuga hauatahvel. Suurim kõrgus on 0.40, suurim laius 0.71, paksus 0.08. Hauatahvlil on sisseraiutud tekst:
Helilooja
Evald Aav
1900 - 1939

Mälestise asukoha kirjeldus

Evald Aava haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592764 y:549332.4 / B:59°28'11.08" L:24°52'12.73".

Mälestise ajalugu

Evald Aav (1900-1939) oli eesti helilooja ja koorijuht. Ta sündis Tallinnas, kuid jäi varakult orvuks ning teenis sadamakantseleis ja käis õhtukoolis. Aastatel 1916-1926 töötas Aav Estonia ooperikooris, samal ajal alustas ta ka klaveriõpinguid. Astus Tallinna Kõrgemasse Muusikakooli, mille lõpetas 1926. aastal kompositsiooni erialal. Aastatel 1924-1927 juhatas ta Tallinna Sõjakooli koori ja orkestrit, 1929-1936 Ülemaalise Noorsoo Ühenduse Tallinna osakonna segakoori, 1934-1939 meeskoori Eesti Laulumehed ning 1937-1939 Tallinna Koolinoorsoo Muusika Ühingu segakoori. Aav osales silmapaistva organisaatorina väga paljude muusikaelu puudutavate küsimuste lahendamisel. Evald Aava peateost, ooperit Vikerlased (1928), peetakse esimeseks eesti rahvuslikuks ooperiks. Aava loomingust moodustavad kaalukama osa koorilaulud ning mitmed neist on pälvinud ka auhindu koorilaulude võistlustel. Ta on loonud ka sümfoonilist ja kammermuusikat.