Mälestise nimi Johannes Greenbergi (1887-1951) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti maalikunstniku hauaga.

Mälestise kirjeldus

Hauaplatsi suurus on 3.30x3.70 m. Maapinnal olev hauatähis on punakast graniidist hauatahvel, mõõdus 60x43 cm. Tahvlil on sisseraiutud tekstialune riba, milles kõrgreljeefsed tähed. Tekst:
Kunstnik
professor
Johannes Greenberg
1887 - 1951

Mälestise asukoha kirjeldus

Johannes Greenbergi haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592768.8 y:549358.5 / B:59°28'11.22" L:24°52'14.40".

Mälestise ajalugu

Johannes Greenberg (1887-1951) oli eesti maalikunstnik. Ta sündis Järvamaal metsavahi perekonnas, pärast alghariduse omandamist kolis ta 1902. aastal Tallinna ning asus tööle maalija G. Masingu töökotta. Kunstihariduse täiendamist alustas Greenberg Kanuti Gildi pühapäevakoolis ning õppis aastatel 1904-1905 kaks semestrit Ants Laikmaa ateljeekoolis. 1907. aastal siirdus ta Saksamaale, kus õppis kunsti erinevates koolides ja ateljeedes. 1920. aastal tuli Greenberg tagasi Eestisse ja leidis tööd restauraatorina. Eestis eksponeeris ta omi töid esimest korda 1928. aastal. Greenbergi looming läbis aastate jooksul pika stiililise arengu. 1930. aastate alguses valdas art déco’lik kujutusviis ning värvikäsitlus rõhutas vormi plastilisust (nt "Istuv naine", 1930 ja "Naine maskidega", 1931). Sõja puhkemine tõi tema loomingusse kaasa mure, leina ja traagika erinevad käsitlused.