Mälestise nimi Paul Pinna (1884-1949) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti näitleja hauaga.

Kirjeldus

Paul Pinna haua tähis on punakast graniidist kaarja ülaservaga hauasammas mõõtudega 45x28x11 cm. Hauatähisele on sisse raiutud tekst:
Eesti NSV
rahvakunstnik
Paul Pinna
5. okt 1884 - 29. märts 1949

Asukoha kirjeldus

Paul Pinna haud asub Tallinna Metsakalmistul, Teatriliidu kvartalis, haua koordinaadid on: x:6592577.9 y:549014.9 / B:59°28'5.20" L:24°51'52.42".

Ajalugu

Paul Pinna (1884-1949) oli eesti näitleja ja teatritegelane. Lavategevust alustas ta 1898. aastal Estonia Seltsis. Aastal 1914 siirdus lahkhelide tõttu Estonia teatris Venemaale, kus saavutas teatritruppides ka edu. Esimese maailmasõja puhkemisel naasis Eestisse, Vabadussõja ajal sidus end Draamateatriga. Ta oli nii teatri direktor, näitleja kui ka näitejuht. Aastal 1923 pani Pinna aluse Rahvateatrile, kus osalesid asjaarmastajatest näitlejad. Rahvateater polnud eriti populaarne ning 1927. aastal läks see pankrotti. Karl Jungholzi kutsel jätkas ta teatritegevust Estonias. Teise maailmasõja ajal mobiliseeriti ta tööpataljoni, hiljem määrati Eesti NSV Riiklikusse Kunstiansamblisse. Pärast sõja lõppu töötas Paul Pinna elu lõpuni Estonias.