Mälestise nimi Edgar-Johan Kuusiku (1888-1974) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti arhitekti, mööblikujundaja ja pedagoogi hauaga.

Hauatähise mõõdud on 65x38x10 cm.

Mälestise asukoha kirjeldus

Edgar-Johann Kuusiku haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592793.2 y:549350.3 / B:59°28'12.02" L:24°52'13.89".

Mälestise ajalugu

Edgar-Johann Kuusik (1888-1974) oli eesti arhitekt, mööblikujundaja ja pedagoog. Ta sündis Võrumaal mõisavalitseja pojana. Õppis Anna Arteli erakoolis Märjamaal, keskhariduse sai Tartu Reaalkoolis. Arhitektikutse omandas Kuusik aastatel 1906-1914 Riia Polütehnikumis. 1918. aastal läks Vabadussõtta, kus teenis lipnikuna, olles hiljem ka ohvitseri asetäitja. Kuusikule anti II liigi III järgu Vabadusrist. 1920. aastate teisel poolel tegutses Kuusik eelkõige interjööri- ja mööblikujunduse alal ning kujundas ka monumente. Aastatel 1941-1944 töötas Kuusik Ehitusvalitsuses arhitektina. 1944. aastal kutsuti ta dekaaniks ja ruumikujunduse eriala õppejõuks Tallinna Riiklikusse Tarbekunsti Instituuti, kuid süüdistatuna kodanlikus natsionalismis vallandati ta 1950. aasta septembris dekaani ja kateedrijuhataja kohalt. Tal lubati siiski poole kohaga jätkata tööd arhitektuurikateedris. Edgar-Johan Kuusik andis suure panuse Eesti rahvusliku arhitektuuri alusbaasi loomisele ning arendamisele.