Mälestise nimi Anton Soansi (1885-1966) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti arhitekti hauaga.

Kirjeldus

Anton Soansi hauatähis on püstjas risttahukas mõõtudega 11x47x48 cm, millel kõrgreljeefne poleeritud tekst:
1885
ANTON
SOANS
1966

Asukoha kirjeldus

Anton Soansi haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592792.9 y:549347 / B:59°28'12.01" L:24°52'13.68".

Ajalugu

Anton Lembit Soans (1885-1966) oli eesti arhitekt. Ta sündis Peterburi lähedal aedniku pojana. Aastatel 1896-1904 õppis Tallinnas Peetri reaalkoolis ja aastatel 1906-1910 Riia Polütehnilise Instituudi ehitusosakonnas. Töötanud mõned aastad Peterburis, tuli Anton Soans 1917. aastal Tallinna. 1923. aastal alustas tööd Tallinna linnavalitsuse ehitusosakonna linnaarhitektina. 1927. aastal valmis tema Tallinna ehitusplaan koos põhjalike seletustega. Hiljem tegutses ka vabakutselise arhitektina ning arhitektuuri õppejõuna. Koostas lisaks Tallinnale veel Viljandi, Rakvere, Haapsalu, Põltsamaa, Tõrva, Pärnu, Sindi, Kohtla-Järve, Elva planeerimiskavandeid ning mitmete hoonete projekte. Tema tuntumad teosed on Tallinna Kunstihoone (koos E. Kuusikuga), Pärnu Rannahotell (koos O. Siinmaaga), Eesti Panga hoone Võrus (koos E. Kuusikuga), Eesti Panga hoone Pärnus (koos A. Kotliga).