Mälestise nimi Voldemar Panso (1920-1977) haud

Mälestise puhul on tegemist Eesti riigi kultuuriajaloos olulist rolli mänginud isiku hauaga.

Mälestise kirjeldus

Voldemar Panso hauatähis on punakast graniidist, risttahukakujuline, kaarja ülaservaga hauasammas mõõtudega 50x34,5x9 cm. Sisseraiutud tekstialuste ridadega, milles kõrgreljeefne poleeritud tekst:
NSV LIIDU RAHVAKUNSTNIK
VOLDEMAR PANSO
30. XI 1920 * 27. XII 1977

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinna Metsakalmistul, haua asukoha koordinaadid on: x:6592572.5 y:548991.6 / B:59°28'5.03" L:24°51'50.94".

Mälestise ajalugu

Voldemar Panso (1920-1977) oli eesti lavastaja, näitleja, teatripedagoog ja -teadlane. Ta õppis aastatel 1933-1938 Nõmme Linna Ühishumanitaargümnaasiumis. 1938. aastal astus Tallinna Riiklikku Lavakunstikooli mille lõpetas 1941. aastal. Aastatel 1950-1955 õppis Moskvas Teatriinstituudis (GITIS) näitejuhtimist ning aastatel 1958-1965 oli ta GITIS-es aspirantuuris (aastast 1965 kunstiteaduste kandidaat). Aastatel 1941-1950 ja 1955-1958, pärast Moskva režiiõppe lõpetamist, oli ta Draamateatri näitleja. Aastatel 1956-1976 oli tema põhiline loominguaeg, mil ta töötas lavastaja, teatrijuhi ja pedagoogina. 1957. aastal, kui taas loodi lavakunstikateeder, oli Panso selle juht ja kursuste juhendaja kuni surmani. Voldemar Panso lavastused olid fantaasiarikkad ja uudsed, näiteks J. Smuuli „Lea“ ning F. Loewe'i „Minu veetlev leedi“, O. Lutsu „Kevade“, M. Gorki „Ema“ ja A. Kivi „Täna mängime seitset venda“. Panso oli abielus teatrikunstnik M-L. Külaga. Voldemar Panso on maetud Tallinna Metsakalmistule.