Mälestise nimi Edgar Velbri (1902-1977) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud eesti arhitekti, mööblikujundaja ja pedagoogi hauaga.

Mälestise kirjeldus

Edgar Velbri hauatähis mõõtudega 146x144x24 cm, on looduslikust töötlemata kivist, millele kinnitatud tähed. Tekst hauakivil:
Velbri
Edgar Aliide
1902-1977

Mälestise ajalugu

Edgar Velbri (1902-1977) oli arhitekt, mööblikujundaja ja pedagoog. Ta õppis arhitektiks aastatel 1923-29 Tallinna Tehnikumis, mis jäi osalt tervislikel põhjustel lõpetamata. Arhitekti kutseõigused pälvis Velbri Insenerikoja ettepanekul haridusministri otsusega alles 29. mail 1940. Seega on tema aktiivseimal loominguperioodil projektid signeeritud teiste, allkirjaõiguslike arhitektide poolt, mis oluliselt raskendab tema koguloomingu kindlakstegemist. Edgar Velbri kavandas talusid, alevimaju, rahvamaju (Aruküla, Rapla, Puru, Paistu, Tammiku, Kilingi-Nõmme), koolimaju (Mustla, Sauga, Paide tööstuskool), meiereisid jne. Ühtlasi tegeles ta uute tulekindlate kergseinte konstruktsioonide väljatöötamisega ja juurutas mitmeid olulisi ratsionaalseid ehitusvõtteid. Samuti kavandas ta aiaplaane ja arhitektuurseid väikevorme ning tegeles sisustuse väljatöötamisega. Arvukalt on ta projekteerinud Nõmme funktsionalistlikke väikeelamuid, kuid ka suuremaid hooneid. 1945. aastal hakkas Velbri õpetama Tallinna Riiklikus Tarbekunstiinstituudis. Õppetöö kõrvalt tegeles ta mööbli kavandamisega.

Allikad

Edgar Velbri haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592871.7 y:549290 / B:59°28'14.58" L:24°52'10.13".