Mälestise nimi Aleksander Vladovsky (1876-1950) haud

Mälestise puhul on tegemist tuntud arhitekti hauaga.

Mälestise kirjeldus

Hauatähise mõõdud on 65x40x20 (allosas)/6 (ülaosas) cm. Graniitkivist hauatähisel on fotoga ovaal mõõtudega 18x13 cm.

Mälestise asukoha kirjeldus

Aleksander Vladovsky haud asub Tallinna Metsakalmistul, haua koordinaadid on: x:6592853.1 y:549079.1 / B:59°28'14.06" L:24°51'56.72".

Mälestise ajalugu

Aleksander Vladovsky (1876-1950) oli Eestis tegutsenud poola-vene päritolu arhitekt. Hariduse sai Vladovsky sünnilinnas Peterburis. Aastatel 1897-1901 läbis ta Peterburi Kunstide Akadeemia juures arhitektuuri õppekava, mille lõpetas1903. aastal ja talle anti diplom arhitekt-kunstniku erialal. 1904. aastal pälvis ta Peterburi Kunstide Akadeemia kaheaastase stipendiumi, mis võimaldas tal aastatel 1904-1906 reisida enesetäienduse eesmärgil Venemaal ja Lääne-Euroopas. Aastatel 1908-1920 töötas ta Narvas Kreenholmi Manufaktuuri arhitektina. Narva perioodil olid tema suuremad teostunud projektid Kreenholmi Manufaktuuri haigla (valmis 1913). 1918. aastal asus Vladovsky alaliselt elama Eestisse. 1923. aastal valmis Vladovsky hilismodernistlikus stiilis lahendatud Ellamaa elektrijaam koos selle juurde kuuluva direktori majaga, sarnases stiilis projekteeris ta ka 1932. aastal Kiviõlis valminud põlevkivitöötlemise tehase. Lisaks tööle arhitektina avaldas ta artikleid ja följetone Eesti venekeelses ja hiljem eestikeelses ajakirjanduses. 1920. aastaid Vladovsky loomingus iseloomustavad uue stiili otsingud. Need on iseäranis tugevalt märgatavad kahes Paksu Margareeta restaureerimise eskiisis, mis väljendasid pigem arhitekti fantaasialendu, kui tõsiseid keskaegse ehitise restaureerimiskavasid. Tema kuulsaim art déco stiilis sisekujundus valmis aga aastatel 1926-1927 Vabaduse väljaku hoones. 1930. aastatel hakkas Vladovsky loomingus rohkem tooni andma funktsionalism, mida ta põimis art déco stiiliga. Aastatel 1934-1938 osales ta Tallinna kesklinna ümberkujundamisel, projekteerides elumaju Pärnu maanteele ning Vabaduse väljaku ja Tõnismäe vahele. Sõja-aastatel lakkas arhitektuuriline ja ehitustegevus peaaegu täielikult. Kevadel 1950. aastal toimunud EK(b)P Keskkomitee VIII pleenumiga seoses kuulutati Vladovsky koos mitme teise silmapaistva kultuuritegelasega kodanlikuks natsionalistiks, mis piiras oluliselt tema võimalusi oma annet ja oskusi rakendada. Sama aasta oktoobris arhitekt suri ja maeti Tallinna Metsakalmistule.