Mälestise nimi Linnus

Arheoloogia, Kaitserajatised, Linnus.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav.

Kirjeldus

Tegemist on neemiklinnusega. Linnuseõu hõlmab umbes 4000 ruutmeetrit. Ümber kogu linnuseala asub 1-2 meetrine liivavall. Linnuseõu on looduslikult kumer, tasandamata, laskub äärte poole. Valli sisejalamil on jälgitav nõgus vöönd. Arvatavasti on linnuse ehitamine jäänud pooleli.

Asukoha kirjeldus

Linnus asub endise jaotuse järgi Võrumaal, Põlva kihelkonnas. Linnus jääb Põlvast linnas kagu poole. Maastikuliselt paikneb linnus künklikul maastikul, Ora jõe kaldal, neemikukujulisel kõrgel liivaseljakul.

Ajalugu

Kaitseehituse iseloomu järgi otsustades kuulub Rosma linnus II aastatuhande algusesse. Rosma külas paikneva linnus kohta on andmeid J. Jungile saadetud kirjades (käsikiri Ajaloo Instituudis). Lähemalt on teda kirjeldanud ja ühtlasi ka linnuse esialgse plaan-skeemi koostanud O. Ugart Põlva kihelkonna kirjelduses 1922. a lk 9-10(Käsikiri Ajaloo Instituudis). 21.augustil 1951. a inspekteeris Rosma linnust H. Moora, kelle juhatusel tehti linnusel ka proovikaevamisi. Kaevamistel tehti kindlaks, et linnusel puudub kultuurkiht. H. Moora arvates oli Rosma linnus kasutusel lühiajaliselt ning alaline elanikkond siin puudus (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud, on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.
Täpsustatud kaitsevöönd on Muinsuskaitseametis menetlemisel.

Valk, H. 2008. Aruanne arheoloogilistest kaevamistest Rosma linnamäel 2007. a sügisel.