Mälestise nimi Tuudur Vettiku (1898-1982) haud

Silmapaistva helilooja, koorijuhi ja pedagoogi viimne puhkepaik.

Kirjeldus

Tuudur Vettiku hauamonument on tahumata hallist graniidist kivi mõõtudega 177x80x24 cm, millel on noodikiri ning Tuudur ja Lonni Vettiku nimed ja surmadaatumid:
Vettik
Tuudur Lonni
1898-1982 1907-1968

Asukoha kirjeldus

Haud asub Metsakalmistul Kalmistuosal V, kvartalis H, kirstuplatsil 76. Matmispaik asub Metsakalmistu kolmanda värava läheduses.

Ajalugu

Tuudur Vettik sündis 4. jaanuaril 1898 Pudiveres, Vao vallas, Virumaal ning suri 20. mail 1982 Tallinnas. Muusikalise hariduse sai ta 1919–1926 Tallinna Konservatooriumis õppides seal viiulit, kompositsiooni ning muusikapedagoogikat. Paljudele oma koori- ja soololauludele kirjutas ta ise ka sõnad. Segakoorilaul "Su Põhjamaa päikese kullast", mis autori poolt oli mõeldud hümniks (sõnad Magda Univer), on alates 1938. aastast korduvalt kõlanud laulupidudel, ka 1969 ja 1980 autori juhatusel, viimati 2007 noortelaulupeol Ilmapuu. 1950. aastal ta arreteeriti ja ta viibis mitmes vangilaagris. 1956. aastal ta vabanes ja asus tööle Tallinna Riiklikus Konservatooriumis koorijuhtimise õppejõuna. Tuudur Vettik on kirjutanud rohkesti artikleid, arvustusi ja õpikuid. Vettik oli ka laulupeo üldjuht aastatel 1933, 1938, 1947, 1960, 1969 ja ka 1980.