Mälestise nimi Kääbas

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Arheoloogia, Matmispaigad, Kääbas.

Mälestise kirjeldus

Kääbas kuulub 10 ümmargusest kääpast koosnevasse kääbaskalmistusse, mälestised reg nr 11523-11532, mis paiknevad kahes rühmas, kumbki rühm koosneb viiest kääpast. Kääpad on kuju ja suuruse poolest väga sarnased. Kääbaste läbimõõt jääb vahemikku 7-10 m. Kääbaste kõrgus on erinev jäädes vahemikku 0,4-1,4 m. Kõigil kääbastel esineb madalaid sammaldunud lohke. Kraavid kääbaste ümber on jälgitavad osaliselt või pole jälgitavad. Kääbas reg nr 11530 on kõrgete ja järskude nõlvadega, kõrgus 1,4 m ja läbimõõt 9 m. Kääpa pinnal vanad, sammaldunud lohud. Puudest kasvad kääpal kadakad.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kääbas asub endise jaotuse järgi Võrumaal, Põlva kihelkonnas. Kääbas kuulub kääbaskalmistusse (mälestise reg nr 11523-11532), mis paikneb Ahja lisajõe Lutsu jõe orust itta hargneva jääsulavete oru põhjaveerul ja terrassil.

Mälestise ajalugu

Kääpa suuruse ja kuju järgi otsustades kuulub ta I aastatuhande II poolde. Kääpaid Kiisa külas on mainitud J. Jungile saadetud kirjades (käsikiri Ajaloo Instituudis). Lähemalt on kääpaid Kiisa külas kirjeldanud O.Ugart Põlva kihelkonna kirjelduses 1922. a lk 40 (käsikiri Ajaloo Instituudis), kus ta märgib, et kääpaid olevat kaevatud (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).