Mälestise nimi Kääbas

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Arheoloogia, Matmispaigad, Kääbas.

Mälestise kirjeldus

Kääbas kuulub kolmest ümmargusest kääpast koosnevasse kääbaskalmistusse (mälestised reg nr 11561-11533). Kääpa reg nr 11561 läbimõõt on ligikaudu 14 m ja kõrgus 1,9 m. Kääbas on üsna lõhutud ning tema mõõdud võib määrata vaid ligikaudselt. Kääpa põhja- ja loodeküljel ning lääneküljel esineb madalaid lohke. Paremini on säilinud kääpa lõunapoolne osa, mille järgi kääbas on olnud üsna kõrge ning järsunõlvaline. Kääpa lõunajalamit on põlluharimisel mõnevõrra küntud. Kääbaste vahelisele alale on kunagi kaevatud kartulikoopaid. Kraav kääpa ümber pole jälgitav (Mälestise kirjeldus on koostatud mälestise passi põhjal).

Mälestise asukoha kirjeldus

Kääbas asub endise jaotuse järgi Võrumaal, Räpina kihelkonnas. Kääbas kuulub kääbaskalmisusse (mälestised reg nr 11561-11563), mis paikneb Võru-Räpina maantee ja Jaama-Rahumäe teeristist loode pool. Maastikuliselt paikneb kääbaskalmistu saviliivasel künklik-lainjal tasandikul, Võhandu jõe orust ligi 150 m lõuna pool.

Mälestise ajalugu

Kääpa suuruse ja kuju järgi otsustades kuulub see I aastatuhande II poolde. Kääbaskalmistut (mälestised reg nr 11561-11563) on lähemalt kirjeldanud O. Ugart Räpina kihelkonna kirjelduses 1922. a lk 29 (käsikiri Ajaloo Instituudis), kus ta märgib, et kääpad on ümberringi küntud, mistõttu on muutunud nende kujugi. Ka olevat neid asjaarmastajad kaevamas käinud, kuid leidude kohta puuduvad andmed. Rahvapärimuses räägitakse, et kääbas reg nr 11563 alla olevat maetud keegi rootsi kindral, millest ka koha nimetus „Kindralihaud“. Mälestisele on 1972. a septembris koostanud passi arheoloog M. Aun (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Üldinfo

Keskmisel ja hilisrauaajal rajati matmispaikadeks pinnasest pikk- ja ümarkääpaid, mis paiknevad tihti rühmiti metsastel liivikutel veekogude läheduses. Keskmise rauaaja kääbaskalmistud koosnevad enamjaolt ümaratest kääbastest, mille kõrval võib olla ka mõni pikk vallitaoline kääbas. Kääbaste kõrgus on tavaliselt 0,5–1 m. Ümarkääbaste diameeter on 6–15 m, pikk-kääbaste pikkus on enamasti alla 20 m, kuid on ka pikemaid kuni 50 m pikkuseid kääpakuhjatisi. Keskmise rauaaja kääbastesse maeti surnuid põletatult. Hilisrauaajal rajati ümaraid 3–6 m läbimõõduga ja kuni 1 m kõrgusi kääpakuhjatisi, kuhu maeti põletamata surnuid.