Mälestise nimi Paul Kogermanni (1891-1951) haud

Tuntud akadeemiku ja põlevkivikeemia rajaja viimane puhkepaik.

Mälestise kirjeldus

Hauatähiseks on hallikast graniidist hauatahvel mõõtudega 37x62x17 cm, millel on madalreljeefne tekst:
Akadeemik
Paul Kogermann
1891 - 1951

Paul Kogermanni haud asub Metsakalmistul, kalmistuosal V, kvartal 5, kirstuplatsil 906.

Mälestise ajalugu

Paul Kogermann sündis 1891. aastal ja suri 1951. aastal Tallinnas. Keemiku hariduse on omandanud õppides ja täiendades ennast Tartu Ülikoolis, Londoni Ülikoolis, Zürichi Tehnikaülikoolis ja Harwardi ülikoolis. Oma akadeemilises elus tegeles põlevkivikeemia uurimisega. Paul Kogermann kuulus mitmetesse erialaseltsidesse ning tegutses õppejõu ja teadurina Tartu ülikoolis, hiljem ka Tallinna Tehnikaülikoolis. Aastatel 1939-40 oli Eesti Vabariigi haridusminister. ENSVs oli Teaduste Akadeemia liige.