Mälestise nimi Johannes Semperi (1892-1970) haud

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Tuntud kirjaniku, tõlkija ja poliitiku viimane puhkepaik

Tähis: hallikast graniidist hauatahvel mõõdus 0.58 x 0.90 x 0.10 kõrgreljeefse poleeritud tekstiga:
Johannes
Semper

Mälestise ajalugu

Johannes Semper sündis Pahuvere külas 1892. aastal koolmeistri perekonnas. Oma kõrgema hariduse omandas Semper esmalt astudes Peterburi Ülikooli romaani-germaani filoloogia erialale, seejärel suundus arhitektuuri õppima Riia Polütehnilisse Instituuti. Järgmise sammuna õppis Semper Moskvas Sõjakoolis ning ka Berliini Ülikoolis. Oma magistrikraadi omandas ta Tartu Ülikoolis. Peale hariduse omandamist jäi Semper ülikooli juurde tööle esteetika ja stilistika õppejõuna. Samal ajal oli ta tegev ka kirjanikuna, oli Loomingu toimetaja ning tõlkis mitmeid maailmakirjanduse teoseid eesti keelde. Nõukogude okupatsiooni alguses tegi Semper koostööd uute võimudega ning temast sai haridusminister ja hiljem ka Kirjanike Liidu juhataja. Tema sulest ilmus rida luuletusi, näidendeid, tõlkeid ja proosatekste.