Mälestise nimi Friedebert Tuglase (1886-1971) haud

Tuntud kirjaniku viimane puhkepaik.

Kirjeldus

Hauatähis on punakast graniidist hauatahvel mõõdus 59x105x15 cm sisseraiutud tekstiga. Tuglase hauatähise kõrval asub sama kujundusega hauaplaat ka abikaasa Elo Tuglasele.
Tekst: Friedebert Tuglas
1886 - 1971

Ajalugu

Friedebert Tuglas sündis 1886. aastal Ahja mõisas ja suri Tallinnas 1971. aastal. Tuglas asus õppima peale alghariduse omandamist Hugo Treffneri gümnaasiumisse Tartus, mis tal küll pooleli jäi. Tartus õppides hakkas Tuglase kirjaand tärkama ning tema sulest ilmusid ka esimesed katsetused, mis ilmusid Lastelehes. 1905. aasta revolutsiooni paiku osales selles ka Tuglas, mistõttu ta istus ka lühikest aega vangis. Vanglast vabanenud Tuglas elas paguluses kuni 1917. aastani, reisides Soomes, Pariisis, Münchenis, Genfis, Itaalias, Hispaanias, Skandinaavias ja viimaks ka Belgias. Tuglas oli loominguliselt tegev rühmituses Noor-Eesti ning kodumaale naastes oli ta kirjandusmaailmas juba tuntud autor. Eesti Vabariigi aeg oli Tuglasele väga viljakas, lisaks loomingule, tegeles ka aktiivselt seltsieluga ning oli Eesti Kirjanikkude Liidu asutaja ja mitmel korral ka president. Nõukogude okupatsiooni alguses üritas Tuglas koos teiste kultuuritegelastega Rootsi emigreeruda kuid see ei õnnestunud. Tuglas kolis seejärel Tallinnasse Marie Underi majja Nõmmele, kus elas oma elupäevade lõpuni. Lisaks mitmetele novellidele ja jutustustele oli Tuglase tähteoseks romaan "Väike Illimar".