Mälestise nimi Ohvriallikas "Hiieallikas"

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

1) Kirjalikult fikseeritud pärimus.
2) Maastikuliselt eristatav.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on 4-5 m läbimõõduga ümara põhiplaaniga allikaga, mille sügavus on 1,5 m. Vahetult allika ümbruses on u 3-4 m laiune puudevaba ala. Varem on allikal olnud ka väljajooksud, millest üks suundub lõuna teine ida poole. Allikas asub metsas, mis rahvapärimuses kannab nime "Hiiemets".

Mälestise asukoha kirjeldus

Ohvriallikas asub Koonga vallas, Mihkli külas, Vahtra maaüksusel. See jääb endisest Keblaste mõisast 300 m lääne-loode ja Niinemäe II talust u 150 m lääne-edela poole.

Mälestise ajalugu

Tõenäoliselt ulatub allika kasutamise - ohverdamise - traditsioon tagasi I at pKr, ulatudes järgnevalt kuni 19. või isegi 20. sajandi alguseni. Rahvapärimuse kohaselt on sellesse uputatud Mihkli kiriku kell. Jaan Jungi (1910) teatel kutsuti seda ka "Koka allikaks", sest seal elanud vanasti kokk, kes rahvale allikasse viimiseks ohvreid keetnud.

Kaitsevöönd on 50 m maa-ala mälestise väliskontuurist alates (MkS § 25).