Mälestise nimi Mõigu kalmistu

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mõigu kalmistu on ajaloolise väärtusega, 18. sajandist pärinev matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistu piirid on looduses vaevalt tajutavad ning teedevõrgustik ei ole enam loetav. Kalmistu keskel on taastatud ala kui surnuaia staatust markeeriv suur puust pühitsusrist. Säilinud on mitmeid hauakive ja hauapiirdeid (betoonrandid), endiste hauakabelite varemeid võlvijäänustega ning üks lõik kalmistu piirdemüürist. Suur osa haudu on lahti kaevatud: tõenäoliselt ei ole olnud tegemist ametliku surnute ümbermatmisega, vaid hauarüüstamisega.

Mälestis asub Tallinnas, Ülemiste järve lähedal, kust möödus vana Tartu maantee.

Ajalugu

Mõigu kalmistu rajati 1774. aastal Tallinna Toomkiriku saksa koguduse matmispaigana. Muiste oli see koht tuntud hiie asukohana, Pühamäena. Mõigu kalmistu likvideeriti 1951. aastal.

Laane, Karl (2002). Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat