Mälestise nimi Maja, kus alates 1873. aastast asub apteek
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: TKVA peaspetsialist, Oliver Orro

August Gableri projekteeritud klassitsistlik apteegihoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline klassitsistlikus stiilis viilkatusega paekivist vundamendile toetuv puidust elamu. Katusekorrus on osaliselt välja ehitatud. Hoone all on kelder. Narva maantee poolsel esifassaadil on nelja poolsamba ja peasissepääsuga keskrisaliit. Kahele poole sissepääsu jäävad kuus kaarja ülaosaga pikliku akent, milledest nelja külgmise ees on säilinud aknaluugid. Samasugused aknad on ka J. Vilmsi tänava poolsel otsafassaadil. Interjööris on säilinud eeskoja mosaiikpõrand, kahhelahi ja siseuksed ning osaliselt ka apteegimööbel. Lisaks peahoonele kuulub kompleksi veel kaks kõrvalhoonet.

Mälestise ajalugu

Hoone kavandas 1844. aastal kubermanguarhitekt August Gabler (1820-1884) . Projekti tellis Tallinna bürgermeistri naine Marie Fredericke Riesenkampf. Algselt oli maja kasutuses suvemõisa peahoonena. Hoone asub Jüri Vilmsi tänaval, mille varasem nimetus oli bürgermeister Dietrich Ferdinand Riesenkampfi järgi Riesenkampfi tänav. Apteek avati hoones 18. mail 1873. aastal. 1914. aasta suvel ostis apteegi juhataja Wilhelm Haase apteegi hoone ja mõne aasta pärast ka kõrvalhooned.

(2002) Arhitektuur ajaloolised eritingimused. TKVA Toimik N9-1087

- Ajalooline Kadrioru apteek sünnib ümber barokseks sigaritoaks