Mälestise nimi Pärnamäe kalmistu
Mälestise vana number A 1063-k

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise tunnus

Pärnamäe kalmistu, mida iseloomustab kõnnumaale omane loodus, on ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud mitmeid tuntud kultuuri- ja ajaloolisi isikuid.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu on jaotatud tekkimise järjekorras ebakorrapärastesse ja erineva suurusega sektoritesse, mille arv ulatub poolesajani. Maastiku vaheldusrikkus, kõnnumaale omane loodus, liivane pinnas ning asukoht eemal suurematest liiklusteedest ja tööstuskeskustest annavad kalmistule eelised. Mändide rohelus, kohatised kadastikud, harvalt sekka kaski ja haabu koos küngaste vahelduvusega annavad uuele kalmistule meeldiva üldilme. Seda on püütud ka kalmistu kujundamisel silmas pidada, võttes põhisuunaks looduslikkuse printsiibi. On hoidutud sirgetest vaheteedest ja ridadesse matmisest. Siin ei ole lubatud jäiku kalmupiirdeid ega üldilmet kahjustavaid kalmusambaid ja -ehitisi.

Mälestis asub Tallinnas, Pirita linnaosas, Pärnamäe tee ääres.

Mälestise ajalugu

Pärnamäe kalmistu kasutuselevõtmise ajaks on aasta 1963, mil 27. novembril toimus selle 1. sektoris esimene matus. Algselt oli kalmistule eraldatud 55 ha Iru kõnnumaad. Juba 15 aasta pärast jäi see ala kitsaks, mistõttu 1978. aastal liideti kalmistuga uus maa-ala Randvere suunas ning praegu võtab kalmistu territoorium enda alla 102 hektarit. Seega on Pärnamäe suurim kalmistu nii Tallinnas kui ka kogu Eestis. Kontorihoone ja juhataja elamu ehitamist alustati 1961. aastal, 1962. aastal ehitati majandushoone. 1975. aastal alustati uue kabeli ehitamist, seni kasutati Iru vanadekodu 1936. aastal ehitatud kabelit. 1992. aastal ehitati kabel ümber krematooriumiks. Pärnamäe kalmistul paikneb kultuurimälestis – Gustav Lokotari (1899-1969) haud.

Laane, Karl (2002). Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat