Mälestise nimi Tallinna Püha Vaimu kirik, 14.-17. saj
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number 789-k; Arh. nr. 94

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Tähelepanuväärne, ainus põhikujul säilinud keskaegne sakraalehitis Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Massiivsete paekivimüüridega kahelöövilise kodakiriku pikihoone lõpetab põhjalöövi idaküljel viimasest oluliselt kitsam ja madalam nelinurkne kooriruum. Kiriku lääneviilule toetub saleda vormiga 8-tahuline torn, mida kroonib rõdudega liigendatud baroksetes vormides kiiver. Tallinnas erandlike astmeliste otsaviiludega pikihoonet katab järsukaldeline kivikatus. Kahelöövilisena on kirik erandlik Tallinna kogudusekirikute seas; kiriku avarad löövid meenuvad pigem esindushoonete pidusaale. Viimastest erineb kirikusaal aga arhailisema ruumimulje poolest. Erandlik on pikiteljelt nihutatud kooriruumiga asümmeetriline lahendus, mis lähtub teadlikult seegikirikute ehitustraditsioonist.

Ajalugu

Pühavaimu kirik on ainus põhikujul säilinud 14. sajandi sakraalehitis Tallinnas. Algselt kuulus kirik samanimelise seegi juurde. Mõnedes allikates on kirikut nimetatud ka rae kabeliks. Kuigi esimesed teated kiriku kohta on 14. sajandi algusest, siis rajati kirik tõenäoliselt koos seegiga 13. sajandi esimeses pooles. Praegune ühekorraga rajatud koor ja pikihoone on püstitatud hiljemalt 13. sajandi lõpul või 14. sajandi alguses. Kirik võlviti 1360. aastatel ning tõenäoliselt püstitati siis ka kirikutorn. Kiriku lihtne raidportaal pärineb 1597. aastast. Kiriku 1630. aastatel püstitatud, 1683. aastal põlenud ja 1688. aastal lähedastes vormides taastatud hilisrenessanslik tornikiiver oli Tallinna vanimaid. Tornikiiver süttis 2002. aastal, kuid taastati 2003. aastal. Taastamisel järgiti algset lahendust.

Aruanded

Tallinna Püha Vaimu kiriku kuue ajaloolise vappvitraaži restaureerimine 1983-2009. Koondaruanne. Tallinn 2009. (MKA arhiivis)

Meedia

- “Kirikurenessansi” toel säilivad pühakojad ja kirikute vara http://www.postimees.ee/291205/esileht/siseuudised/tallinn/187265.php
- Tallinn lasi restaureerida kaks olulist sakraalkunstiteost http://www.postimees.ee/301205/online_uudised/187462.php
- Kapo lõpetas Pühavaimu kiriku põlengu uurimise http://www.postimees.ee/101107/esileht/siseuudised/tallinn/294676.php
(2017) Rita Puidet.Tähendamissõnad juhtisid kiriku juurde. http://www.eestikirik.ee/tahendamissonad-juhtisid-kiriku-juurde/ 08.02.2017