Mälestise nimi Tallinna Raeapteek, 14.-20.saj.
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number 810-k Arh. 70

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Apteegihoone, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Silmapaistvate interjööridetailidega, keskaegse kehandiga ajalooline apteegihoone.

Kirjeldus

Pikiküljega Raekoja platsi poole paiknev kahekorruseline keldriga peahoone on põhiplaanilt ristkülikujuline paekivist hoone , mida katab profileeritud räästakarniisi ja ja väikeste baroksete akendega kõrge viilkatus. Fassaadiseina liigendavad kolm kujult ja kujunduselt sarnaste raidpiitadega aknarühma ning keskosast eenduv suur viltunurksete külgseintega konsooltugedel ärkel. Teine, väike barokse ilmega ärkel paikneb fassaadi O-otsal. Ruumijaotuselt on korrused põhijoontes sarnased, neid poolitab keldrist pööninguni ulatuv kapitaalne pikivahemüür. Keldriruumidel on talalaed, va W-poolsel ruumil on võlvlagi. Keldri kesk- ja O-seinas on olnud omaette kerishüpokaustid.

Ajalugu

Praegune peahoone ühendab endas kolme algselt eriotstarbelist ehitist. Selle W-poolses osas tegutses 1358 mainitud Väike Vaekoda (kleine wahe), mis rae kiviraiduri Hans Kotke poolt 1453-54 ümberehitatuna täienes Saia kangi suubuva võlvkäiguga. 1422 ja u. 1441 selle nüüdsele asukohale paigutatud apteek hõlmas hoone keskmise ja apteekri eluruumid selle O-poolses osas. Nende ulatuslikul ümberehitamisel rajati 1550-51 mõlemad ärklid, uuendati sise- ja välisviimistlus (maalija Casper Struss), laoti kahhelahjud ning tehti uus sisustus. 1640 kaunistas Pawel Blum ärklid maalingutega.
1583 renditi apteek Johan Burchardtile, esimesele sedea kuni 19. saj keskpaigani pidanud samanimelistest apteekritest Tallinnas. 1679 ostsid nimetatu järglased Väikese vaekoja ja omandasid 1689 ka ofitsiinist, laboratooriumist ning kõrvalruumidest koosnenud apteegi, mis seejärel ühise katuse alla viidi. Koos 1727 liidetud elamuga Apteegi 3, 1742 ümberehitatud hoovihoone ja teiste naaberehitistega kujutas nn Suur apteek 18. saj laialdast hoonekompleksi. 1966 taastati peahoone esialgne fassaadikujundus (arh. T.Böckler).
Barokiperioodist on peahoones säilinud raidkivist aknasambad, tuulekoja seina sekundaarsena müüritud Burchardtite perekonnavapiga raidreljeef (1635), rekonstrueeritud maalingutega talalaed ja balustraadi ning seinapaneelidega hoovipoolne puittrepp. Tuulekoja aknapõskedel on 18. saj loodud allegoooriliste naisfiguuridega maalingud.
Raamatust: Eesti Arhitektuur I. Tallinn. 1993. Rasmus Kangropool.

- Raeapteek tahab turiste muistse joogiga peibutada