Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud
Mälestise registri number K12

Määrused ja käskkirjad(2)

"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuri- ja haridusministri 01.06.1995. a.määrus nr.19/1, (RTL 1996, 119/120, 627) Kuupäev: 01.06.1995
Kultuurimälestis 12- Sõjahaua väljakaevamise aruanne (ESM) Kuupäev: 29.01.2024

Ümber maetud

Kirjeldus

Põrmud 13.09.2023 välja kaevatud, leiti 49 1941 suvelahingutes langenud isiku säilmed. Maetud 27.09.2023 ümber Kose kalmistule Mälestusmärgiks on haual kaheosalisest alusest, postamendist ja dolomiitsambast koosnev obelisk. Maakivist aluse kõrgus on 80 cm ja laius 108 cm, teise aluse kõrgus on 19 cm ja laius 108 cm. Postamendi laius on 915 cm ja kõrgus 495 cm, randi laius on 79 cm ja kõrgus 8 cm, samba kõrgus on 200 cm. Samba ülaosas on väljaraiutud viisnurk, esiküljel on eesti- ja tagaküljel venekeelne tekst.
Postamendile on raiutud aastaarvud 1941-1945. Maakivist alusel on poleeritud graniidist plaat, millele on sisse raiutud tekst ja loetletud teada olevate hukkunute nimed.

Asukoha kirjeldus

Ühishaud asub Kosel Pika tänava ääres. Keskusest Kose-Risti suunas minnes keerab Pikalt tänavalt käigutee vasakule.

Ajalugu

Kose II maailmasõjas hukkunute ühishauda on maetud 1941. ja 1944. aasta lahingutes hukkunuid. 1941. aastal olid Kose ümbruses Nõukogude armee 10. laskurdiviisi (komandör kindralmajaor I.Fadejev) 98. laskurpolk ning 1. Läti polgu üks pataljon ülesandega takistada Saksa vägede edasitungi Tallinna suunas. Võitluses hukkunud on maetud Kose ühishauda.
1944. aastal toimus kokkupõrge Nõukogude armee 30. laskurkorpuse eelüksuste ja Harjumaa Omakaitse ning Pitka pataljoni löögiüksuste vahel. Ühishauda maeti tulevahetuses hukkunud neli meest.
Ühishauda on maetud kokku 33, kellest 5 nime on teada.
Mälestussammas püstitati 1950.