Mälestise nimi 1905. a. terroriohvrite matusepaik

Mälestise tunnus

1905. aastal toimunud revolutsioonile pühendatud monument ning terroriohvrite viimane puhkepaik. Kannab endas olulist kultuuriajaloolist väärtust.

Hauaplatsi suuruseks märgitud 19 x 16 m.
Hauaplatsile maetud 59 surnut, 52 neist 1905. aastast, 7 hilisemat. Maetutest on 17 tundmatud.
Hauad olid põhiliselt tähistatud raudristidega. Algne hauaplatsi kujundus muudeti 1958. a., seoses J. Raudsepa 1905.a. monumendi ümberpaigutamisega Uuelt turult Rahumäe kalmistule 1959.a.
1969.a. märstis lõhuti vandaalide poolt seni säilinud 37 raudristist 36.
1975.a. lõpetati hauaplatsi rekonstrueerimine.
Purustatud ristide ja kadunud tähiste asemele asetati J.Raudsepa kujundatud hauakivid. Hauaplatsi kummalgi küljel paikneb kahele graniitplokile - mõõdus 0.29 x 0.28 x 0.35 - toetuv risttahukakujuline graniitplokk mõõdus 1.59 x 0.60 x 19,5, mille esiküljel kõrgreljeefne tekst langenute nimedega.
Hauaplatsi keskosas paikneb 1931.a. Uuele turule asetatud 1905. a. monument - skulptor Juhan Raudsepp.

Mälestise ajalugu

1905. aasta ülestõusu ohvrid sängitati Rahumäe kalmistule 20. oktoobril 1905. aastal. 1959. toodi kalmule Juhan Raudsepa skulptuur, mis oli valmistatud 1931 ja seisis algselt Estonia juures. 1969. kevadel purustasid Tallinna garnisoni mereväelased kalmude tähistuseks olnud ristid. 1974. kujundati matmispaik ümber.

Mart Eller. Revolutsiooni mälestusmärk. - Sirp ja Vasar 21.07.1967
1930.aastal korraldati võistlus monumendi püstitamiseks. Küllaltki suurest kavandite hulgast - üle 20 projekti - võitis esikoha Juhan Raudsepa töö. Teise koha omandas F. Sannamees, Raudsepa loodud monument - madala graniitplokile asetatud monumentaalne graniidist ketas reljeefidega mõlemal pool - on oma lahenduselt huvitav ja originaalne. Ta eraldub selgelt tolleaegse monumendikunsti üldiselt kunstivaesest üldpildist. Graniidi ketas on sümboolse tähendusega - ta peab väljendama kujuri mõtet ajaratta pidevast liikumisest ettepoole millele tugeva tõuke ja hoo andsid revolutsioonisündmused. Reljeefid on teemadelt erinevad. Ühel on kujutatud innukalt ja hoogsalt võitlusse ruttavat rahvahulka. Keskne figuur kutsub ülesse võitlusele oma paatose ja kirglikkusega tuletab ta meelde vabadust ja revolutsiooni sümboliseerivat skulptuuri tuntud Prantsuse kujuri F. Rude`i reljeefil "Marseljees", mis kaunistab Tähe triumfikaart Pariisis. Raudsepp on oma reljeefi raiunud graniiti jõulises ja kindlavormilises stiilis, mida iseloomustab tervikliku monumentaalne mõju ja oskus kasutada graniidi dekoratiivseid omadusi. Kivi pind on jäetud lihvimata - see lisab tööle karmust ja lihtsust. Teine reljeef on oma mõttelt kontrastiks eelmisele - skulptor kujutab kuulidest tabatud ja kokkuvarisenud inimesi, revolutsioonihoog on ajutiselt vaibunud.

Aruanded

Kalmistu inventariseerimine. Köide VI-1. Ettepanekud 1905.a. revolutsiooniohvrite maitusepaiga korrastamiseks. Tallinn 1988. (asub MKA arhiivis)

Meeleolurikas aktus Uuel turul. - Rahva Sõna 9.06.1931, nr 123
Erich Kaut. 16.oktoobri nimeline park. - Õhtuleht 25.06.1966