Mälestise nimi Jaan Oksa (1884-1918) haud

Tuntud kirjaniku viimane puhkepaik ühes Ferdi Sannamehe loodud silmapaistva hauamonumendiga.

Mälestise kirjeldus

Hauatähiseks on tuntud skulptori Ferdi Sannamehe skulptuur, mis on püstitatud 1931. aastal. Hauamonument on risttahukakujuline püstjas graniitplokk, mille esikülje ülaosas kõrgreljeefne istuva mehe figuur, selle all sisseraiutud tekst:
Jaan
Oks
1884
1918
Samba ees graniidist hauaplaat, sellel sisseraiutud tekst Jaan Oksa loomingust. Hauda ümbritseb graniitpostidele kinnitatud massiivne raudkett.

Mälestise ajalugu

Jaan Oks sündis 1884. aastal Ratla külas ja suri Tallinnas 1918. aastal. Oma hariduse omandas ta Kaarma seminaris ning peale seda asus tööle kooliõpetajana nii kodumaal kui ka Samaaras. Tagasi kodumaale naastes mobiliseeriti sõjaväkke ning oli ametis Tallinnas merekindluse ehitustöödel. Nendel aastatel oli tegev ka luule ja proosatekstide kirjutamisega. Jaan Oks suri noores eas luutuberkuloosi.