Mälestise nimi Eduard Taska (1890-1942) haud

Tuntud nahakunstniku viimane puhkepaik ühes väärtusliku hauamonumendiga.

Mälestise kirjeldus

Hauaplatsil asub monumentaalne Weilerite perekonna looduskivist hauatähis ning selle kõrval looduskivist hauaplaat Eduard Taskale mõõtudega 31x36x3,5 cm. Hauaplaadi ülaosas on risti kujutis ning sellest all asuvad kirjed: Eduard Taska
1890-1942

Mälestise ajalugu

Eduard Taska sündis Konguta vallas 1890. aastal ja suri 1942. aastal vangilaagris Venemaal. Taska omandas alghariduse Tartu Õpetajate Seminaris ning seejärel õppis lisaks köitmist ning ka joonistamist Kristjan Raua stuudios. Peale õpinguid Tartus liikus Taska edasi välismaale. Pariisis ja Münchenis täiendas ta end maali ja joonistamise alal. Edasi liikus Taska Peterburgi tööle Mihkel Ulemani köitekotta ning peatselt asutas isikliku köitekoja. Eesti Vabariigi iseseisvumise aegu naases Taska kodumaale, kus asutas omanimelise nahkehistöö töökoja ning oli Riigi Kunsttööstuskooli köitemeister-instruktor. Tema firma nahkehistöö oli popululaarne ekspordiartikkel.